TIO-kilta kutsui teatteri-ilmaisun ohjaajat, teatteriopettajat sekä soveltavan taiteen ammattilaiset koolle 13.-14.4.2024 Pohjois-Karjalan helmeen Joensuuhun keskustelemaan työmme todellisuudesta, tulevaisuudesta ja uusista muodoista. Viipaleita TIO-työstä ja muusta! -tapahtuman järjestäjinä toimivat Pohjois-Karjalan kansanteatteri Pokka ja Teatterialan Ammattilaiset TAM ry:n TIO-kilta.
Valoisa, virkeä ja viriili Joensuu otti meidät keväisen aurinkoisessa säässä vastaan. Osa osallistujista saapui paikalle jo perjantaina, jolloin tarjolla oli myös kiinnostavia tapahtumia: yliopistolla järjestettiin YTL Teija Nuutisen Taiteilijoiden ammatillinen toimijuus ja työote ikääntyneiden hoivayhteisöissä -väitöstilaisuus. Allekirjoittanut osallistui Ahjon kulttuuriklubilla Sillanrakentajat-hankkeen esittelyyn. Hanke tähtää taiteilijoiden, kulttuuritoimijoiden ja elinkeinoelämän yhteistyön edistämiseen Pohjois-Savossa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Ansiokkaina esittelijöinä rennon avoimessa keskustelutilaisuudessa toimivat esittävän taiteen ammattilaiset, Taiken asiantuntijat Tiia-Mari Mäkinen ja Virpi Rautsiala.
Varsinainen tapahtuma alkoi lauantaina yhteisellä lounaalla ja kokoontumisella Keltaisessa talossa, jossa tapahtumaa isännöivä Pohjois-Karjalan kansanteatteri Pokka pitää majaansa. Tapahtuman avasi Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovila, joka etäyhteyden välityksellä kertoi kulttuurialaan kohdistuvista rajuista leikkaussuunnitelmista sekä työehtojen ja sosiaaliturvan heikennyksistä. Leikkaukset koskettavat eniten pienipalkkaisia kulttuurialan freelancereita, naisia ja lapsiperheitä. Huovila kertoi myös Kivi voittaa sakset -mielenilmauksesta 15.4. Helsingissä kulttuurileikkauksia vastaan. Tapahtuman osallistujat ottivat mielenilmaisuun osaa etänä ja osoittivat tukensa osallistumalla #kivivoittaasakset-valokuvatempaukseen.
Iltapäivä jatkui keskustelulla käänteisestä kilpailutuksesta. Paikalle olivat tulleet kulttuurisihteeri Sari Suvanto Joensuun kaupungista ja kuvataiteilija Miia Rosenius. Suvanto edusti tilaajatahoa ja Rosenius taidepalvelun tarjoajaa. Keskustelu oli vilkasta, käänteisen kilpailutuksen etuja tuotiin esille, mutta kritiikkiä esitettiin myös paikallisella tasolla tapahtuvia kulttuurin rahoitusleikkauksia kohtaan.
Paikallista osaamista tarjosi seuraavaan keskusteluun Sanna Kärkkäinen, joka esitteli Pohjois-Karjalan kansanteatterin ja Tanssiva susiraja -yhdistyksen yhteisen Taidelabra-konseptin. Taidelabra on monitaiteellinen toiminta-alusta, jonka keskeinen idea on osaamisen jakaminen taiteilijoilta taiteilijoille. Kevään 2024 lukujärjestys pursusi taiteen ammattilaisille suunnattua toimintaa sekä kaikille avoimia tapahtumia taiteen äärellä. Kärkkäisen innostava ja energinen esitys sai yleisöltä raikuvat aplodit ja Taidelabran ideaa pidettiin yksimielisesti upeana.
Monipuolisen päivän päätteeksi teatteri-ilmaisun ohjaaja ja pelitutkija Joonas Palsio järjesti osallistujille taiteellisen työpajan pelisuunnittelustrategioista. Teorian ja soveltavien tehtävien kautta tutustuimme pelien maailmaan ja immersiivisen ja osallistavan teatterin pelillisyyteen. Osallistujat saivat suunnitella toisilleen pelin ja toimia pelin hahmoina. Tarjolla oli heittäytymistä ja suorastaan hämmentävän luovaa pelisuunnittelua.
Sunnuntaiaamu alkoi yhteisellä reippailulla paikallisen vakikävelijä Hannun opastamalla kävelyretkellä Joensuun keskusta-alueella. Reitti kulki Kanavatyttöpatsaalta matalan kynnyksen kohtaamispaikkojen kautta Keltaiselle talolle.
Talolla luvassa oli paneeli- ja yleisökeskustelu osuuskuntatoiminnasta. Keskustelijoina olivat osuuskuntatoimija Merja Pennanen Teatteri ILMI Ö:stä, johtamisen professori ja osuustoimintaintoilija Anu Puusa Itä-Suomen yliopistosta sekä osuuskuntatoimija Maria Korkatti järjestävästä Pohjois-Karjalan kansanteatterista. Kolmikon rautainen osuuskuntaosaaminen teki vaikutuksen yleisöön ja yllytti rönsyilevään ja innostuneeseen keskusteluun osuuskuntien eduista ja haitoista sekä yritysmuodon sudenkuopista.
Lounaan jälkeen oli vielä taiteellisen työpajan vuoro. Teatteri-ilmaisun ohjaaja Anthoni Levonsaari johdatti yleisön matkalle ammatillisten unelmien maahan. Levonsaaren lempeä, liikkeeseen ja pysähtymiseen pohjautuva työpaja toimi rentouttavana ja inspiroivana päätöksenä hienolle viikonlopulle.
Keltaisen talon lämpimässä tunnelmassa, keväisen kauniissa Joensuussa järjestettiin hieno soveltavan taiteen tekijätapaaminen. Runsas kattaus monipuolista ja monitaiteellista ohjelmaa sisälsi herkullisia viipaleita taiteellisen työn todellisuudesta, sen luonteesta, monista muodoista sekä tulevaisuudesta. Lämpimät kiitokset järjestäjille ja osallistujille, Keltaiselle talolle ja huikean hurmaavalle, allekirjoittaneen entiselle, rakkaalle kotikaupungille Joensuulle. Iloisiin jälleennäkemisiin!
Marko Pohjanrinne, teatteri-ilmaisun ohjaaja, Filosofian maisteri, Suomen harrastajateatteriliiton kouluttaja sekä kempeleläisen Nuu-teatterin johtaja