• kuulumisia Lavastamo kiltapäiviltä

  Lavastamokillalla oli jälleen kerran onnistunut keväinen tapaaminen ja tutustuminen Kansallisteatterin uusiin tiloihin Tattariharjussa. Osallistujia tapahtumaan tuli noin viitisenkymmentä ja oli puhetta, että Tampereen teatteri mahdollisesti isännöisi ensi vuoden kiltatapaamisen. Kysyimme kommentteja paikallaolijoilta tapahtumasta.

  ”Onnistunut tapahtuma. Olin iloisesti yllättynyt osallistujien määrästä. Odotan tulevia tapahtumia innolla”. Pekka Juuti, lavastemestari, Kansallisteatteri.

  ”Sika hyvät kasvisnakit.” Lotta Kare, lavastemaalari, Suomen Kansallisooppera.

  ”Hyvät pingismatsit ja iloisia jälleentapaamisia. ” Markus Toivanen, puuseppä, Svenska teatern.

  ”Mä voitin.” Sasu Korander, teräsmies, Svenska teatern

  ”Vanhoja maalaamon tiloja rakastavana, täytyy kuitenkin myöntää Kansallisteatterin uusien tilojen olevan avarat ja viihtyisät. Kiitos kaikille” Satu Mattero, lavastemaalari, Svenska teatern.

  ”Chilin kasvatuskilpailu mykisti, ihailuni 😍Uudet ja vanhat alamme tekijät yhdessä ❤️ Toivottavasti tavataan taas pian” mummu☀️

  Avainsanat:


 • Tervetuloa viettämään yhdessä keväistä kiltapäivää!

  Viime keväinen kohtaaminen Suomen kansallisoopperan ja – baletin amfiteatterilla oli kertakaikkisen antoisa ja nyt kutsummekin sinut Suomen kansallisteatterin uuteen lavastamoon Tattariharjuun kohtaamaan kiltatovereita perjantaina 26.5. klo 13-16. Kansallisteatterin henkilökunta esittelee meille uudet tilansa ja tarjolla on pientä purtavaa ja iloista yhdessäoloa. Keskustellaan myös yhdessä tulevan kiltapäivän sisällöstä.

  Osoite on Valuraudankuja 7, 00700 Hki. Rautatientorilta kulkee bussi nro 77 n. 100 m päähän ja Malmin juna-asemalta bussi nro 69 samalle pysäkille. Ilmoittauduthan 14.5. mennessä sähköpostitse osoitteeseen: selene.virtanen@opera.fi.

  Avainsanat:


 • Tervetuloa Lavastamokillan kiltapäivään 3.6.2022

  Tervetuloa viettämään kesäistä Kiltapäivää Oopperatalon amfiteatteriin perjantaina 3.6.2022 klo 12.00

  Ohjelmassa pihapelejä, kuulumisten vaihtoa ja kevyttä yhdessäoloa ulkoilmassa.

  Tarjolla grillimakkaraa.

  Jotta voimme varautua tarjoilujen määrään ja esivalmisteluihin, ilmoittauduthan koko nimelläsi Selenelle 23.5 mennessä selene.virtanen@opera.fi

  Kysymykset: puh. 0407495655

  Koska Suomen kesä on arvaamaton, sateen sattuessa tapaamme amfiteatterilla ja keksimme yhdessä uuden kohteen.

  Avainsanat:


 • Esittelyssä: Fondin verkottaminen

  Tässä postauksessa kerromme työtavasta, joka helpottaa fondien verkottamisessa. Jos lavastuksessa halutaan käyttää kankaalle maalattuja aukotettuja fondeja tai maalattuja kankaita, joiden reunat ovat leikattu kuvan ääriviivan mukaan, (esim. kuva talosta jonka ikkunoiden aukoista näkyy taustalla oleva tila tai esiintyjä läpi, tai vaikkapa katteita joissa on puiden lehvästöä) on ollut tapana liimata verkko kankaan takapuolelle pitämään aukot oikean muotoisena kun kangas roikkuu. 

  Kuvassa vasara ja lattiaan naulattu verkko
  Ruudutettuja vanerilistoja
  Verkko pingotettuna vanerilistojen uriin
  Fondin liimaus verkkoon

  Aiemmin naulasimme jokaisen ruudun omalla naulalla pingoittaessamme verkon tasaisesti nurin päin lattialla olevan maalauksen taakse. Tämän jälkeen liimasimme kuumaliimalla kanttinauhasoiroja aukon reunoihin. Työtapa oli erittän työläs ja hidas.

  Kehitys kehittyy ja nyt olemme keksineet käyttää cnc konetta hyväksemme fondin verkottamisessa. Olemme ajaneet vanerilistoihin ruutuja joiden koko vastaa verkon ruutua. Asetamme maalauksen lattialle nurinpäin ja listat ruuvataan lattiaan fondin lopullisen koon mukaisesti. Levitämme verkon maalauksen päälle ja pingotamme verkon listojen uriin. Näin säästymme isolta naulaustyöltä. Listat voi toki tehdä myös ilman cnc konetta. Se on vähän työläämpää, mutta jos vastaavia töitä tulee eteen jatkossakin, on listat valmiina odottamassa seuraavaa työtä varten. On kuitenkin otettava huomioon että ruudun koon pitää olla juuri sopiva verkon kireyteen nähden. Eri verkon valmistajilla ruudun koko vaihtelee.

  Kuvat: Peeter Looit

  Kun verkko on pingotettu sopivaan kireyteen, levitämme liiman kuvan takapuolelle ja painelemme hallaharson liiman päälle niin, että verkko jää liiman kuivuttua maalauksen takapuolelle hallaharson ja kuvan väliin. Näin kangas roikkuu suorana, vaikka siihen on leikattu aukkoja. Liiman valinta riippuu kankaan paksuudesta ja siitä halutaanko fondia läpivalaista. Liima ei saa tulla kankaan etupuolelta läpi. Jos fondi halutaan läpivalaista on liiman oltava kirkasta myös kuivuttuaan. On myös tärkeää että liima säilyy joustavana kuivuttuaan. Jos kangasta pitää rullata tai viikata, työ ei saa jäädä liian kovaksi etteivät rypyt näy roikkuessa. Olemme käyttäneet liimaukseen mattoliimaa tai läpi valaistaviin fondeihin serivärin T522 transparenttia lavastajan pohjamaalia tai Roscon flex bondia.

  Valmis fondi näyttämöllä
  Valmis fondi näyttämöllä
  Valmis fondi näyttämöllä

  Kuvat: Peeter Looit

  Tämä työtapa on nopeuttanut fondien verkotustyötä erittäin paljon. Siksi haluamme jakaa tämän työtavan muille lavastamoiden ammattilaisille.

  Kirjoittajat: Selene ja Mira

  Avainsanat: