• TERVETULOA NUKKETEATTERITAITEEN KEHITTÄMISPÄIVÄÄN 10.5.2022

    Tervetuloa nukketeatteritaiteen kehittämispäivään tiistaina 10.5.2022 klo 9.30 – 15.30:

    Nukketeatterin tulevaisuusstrategia & esittävien taiteiden koulutusvisio 2030

    Tule kehittämään suomalaista nukketeatterikulttuuria yhteiseen tapahtumaan. Tapahtuman pääpaikka on Turku, ja tapahtuman muut kokoontumispaikat ovat Helsinki ja Lempäälä.

    Aamupäivän aikana rakennetaan strategisia suunnitelmia nukketeatterin tulevaisuudelle. Tule mukaan ideoimaan ja luomaan konkreettisia tavoitteita suomalaiselle nukketeatterille. Millaisena näet nukketeatterikentän tulevaisuudessa, viiden tai kymmenen vuoden päästä? Miten nukketeatteritaiteilijat ottavat työssään huomioon ekologisuuden ja megatrendit? Tilaisuus on jatkoa vuoden 2019 Nukketeatteritaiteen tulevaisuusverstaalle. Strategiaverstaassa pohditaan, miten edellisessä verstaassa ja sen jälkeen luotuja visioita voidaan toteuttaa. Verstaan vetää tanssitaiteilija,  tulevaisuudentutkimuksen maisteri Satu Tuittila.

    Iltapäivällä keskitytään nukketeatterikasvatuksen ja -koulutuksen tulevaisuuteen. Tule jakamaan ajatuksiasi tekeillä olevaan visiotyöhön. Miten koulutusta kehittämällä  voidaan taata nukketeatterin saavutettavuus eri-ikäisille oppijoille, harrastajille ja ammattiin tähtääville? Miten nykynukketeatteritaiteen laatu saadaan pysymään korkealla jatkossakin? Tilaisuuden vetää kansallisen Esittävien taiteiden koulutusvisio 2030 -hankkeen projektipäällikkö Susanna Metsälä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta.

    Ohjelma
    9.30 -10 Aamukahvit
    10-12 Nukketeatterin strategiatyöpaja
    12-13 Lounas (omakustanteinen)
    13-15 Nukketeatterin koulutusvisio 2030
    15-15.30 Iltapäiväkahvit

    Tilaisuuteen osallistuminen
    Tilaisuus järjestetään seuraavissa paikoissa:
    Turussa, Turun Taideakatemian Lemminkäisenkadun toimipiste (Lemminkäisenkatu 30)
    Lempäälässä, Kulttuurikeskus PiiPoossa (Ideaparkinkatu 4)
    Helsingissä, Metropolitan Puppets, tila varmistuu huhtikuun aikana

    Voit osallistua tilaisuuteen myös kutsumalla kokoon oman alueesi nukketeatteritaiteilijoita, -kasvattajia ja kouluttajia ja nukketeatteritaiteen ystäviä. Ilmoita osallistujaryhmän kokoontumisesta ilmoittautumislomakkeessa. Kokoontumisen järjestämiseksi tarvitaan luotettava verkkoyhteys, tietokone tai vastaava laite, zoom-sovellus ja riittävä äänentoisto. Huomaathan, että tilaisuuteen ei ole yksittäisillä henkilöillä etäosallistumismahdollisuutta, koska ajatusverstaiden työskentely perustuu dialogiselle keskustelulle ja läsnäololle.

    Tilaisuus on maksuton.

    Ilmoittaudu 2.5. klo 23.59 mennessä TÄSTÄ LINKISTÄhttps://link.webropolsurveys.com/S/88E39B09A7F278E1

    Lisätiedot ja kysymykset
    Roosa Halme, roosa_halme@hotmail.com
    Timo Väntsi, timo.vantsi@gmail.com

    Järjestäjät
    Tilaisuuden järjestävät Esittävien taiteiden koulutuksen visio 2030 -hanke, Suomen UNIMA ry, TAM:n Nukketeatterikilta

    Lisätietoa järjestäjistä:
    Esittävien taiteiden koulutuksen visio 2030  on Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun käynnistämä hanke kansallisen vision luomiseksi teatterin, tanssin, sirkuksen ja performanssitaiteen kasvatuksen ja koulutuksen aloille.
    https://www.uniarts.fi/projektit/esittavien-taiteiden-koulutuksen-visio-2030/

    Suomen UNIMA ry on kansainvälisen nukketeatterijärjestön UNIMA – Union Internationale de la Marionnette  jäsenyhdistys, joka toimii alansa tiedotus- ja yhteistyöverkostona.
    www.unima.fi
    www.unima.org

    Nukketeatterikilta on yksi Teatterialan ammattilaiset TAM ry:n killoista. Nukketeatterikillan tehtävä on edistää nukketeatterialan ja alalla työskentelevien asemaa esittävän taiteen kentällä. 
    www.kumahdus.fi
    teme.fi/tam

    Avainsanat:


  • Katsaus nukketeatterikillan toimintaan ja suunnitelmiin 2022

    Nukketeatterikilta järjestää yhteistyössä Suomen UNIMAn ja Esittävien taiteiden koulutuksen visio 2030 -hankkeen kanssa suuren Nukketeatteritaiteen kehittämispäivän 10.5.2022. Aamupäivän aikana rakennetaan nukketeatterin tulevaisuuden strategiaa. Tanssitaiteilija, tulevaisuuden tutkimuksen maisteri Satu Tuittilan vetämä ajatusverstas on jatkotapahtuma vuoden 2019 Nukketeatteritaiteen tulevaisuusverstaalle, jossa pohdittiin nukketeatteritaiteen merkityksiä tulevaisuudessa eri näkökulmista Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen opastuksella. Iltapäivällä keskitytään nukketeatterikasvatuksen ja -koulutuksen tulevaisuuteen. Tilaisuuden vetää Esittävien taiteiden koulutusvisio 2030 -hankkeen projektipäällikkö Susanna Metsälä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta. Tapahtumasta tiedotetaan tarkemmin huhtikuun alussa.

    Kuva peuranpäästä, joka on tehty nukenvalmistustekniikalla
    Laura Hallantien valmistama peuran pää Uusi päivä- televisiosarjaan.

    Vuonna 2022 kilta keskittyy myös nukketeatteritaiteilijan moniroolisuuden esille tuomiseen työsopimuksia laadittaessa niin työn sisällön, työajan kuin palkkauksen näkökulmasta.

    Keväällä 2021 ilmestyivät killan toimesta päivitetyt Nukketeatterialan palkkasuositukset, jotka on ensimmäisen kerran luotu vuonna 2015 ja kertaalleen päivitetty 2018. Vuonna 2021 kilta on järjestänyt Kohti eettistä työelämää taiteen kentällä – dialogisen seminaarin ja Tekijänoikeuskoulutuksen nukketeatteritaiteilijoille yhteistyössä nukketeatteriverkosto Aura of Puppetsin kanssa. Parhaillaan pitkäjänteisenä tavoitteena on saada nukketeatterialan nimikkeet osaksi Teatterialan TES:siä, jolloin VOS-teatterit sitoutuisivat virallisesti nukketeatteritaiteilijoiden palkkaamiseen TES:n taksojen (joihin palkkasuositukset pohjautuvat) mukaisesti. 

    Avainsanat: