• VIIPALEITA TIO-TYÖSTÄ JA MUUSTA!

    TIO-kilta kutsui teatteri-ilmaisun ohjaajat, teatteriopettajat sekä soveltavan taiteen ammattilaiset koolle 13.-14.4.2024 Pohjois-Karjalan helmeen Joensuuhun keskustelemaan työmme todellisuudesta, tulevaisuudesta ja uusista muodoista. Viipaleita TIO-työstä ja muusta! -tapahtuman järjestäjinä toimivat Pohjois-Karjalan kansanteatteri Pokka ja Teatterialan Ammattilaiset TAM ry:n TIO-kilta.

    Valoisa, virkeä ja viriili Joensuu otti meidät keväisen aurinkoisessa säässä vastaan. Osa osallistujista saapui paikalle jo perjantaina, jolloin tarjolla oli myös kiinnostavia tapahtumia: yliopistolla järjestettiin YTL Teija Nuutisen Taiteilijoiden ammatillinen toimijuus ja työote ikääntyneiden hoivayhteisöissä -väitöstilaisuus. Allekirjoittanut osallistui Ahjon kulttuuriklubilla Sillanrakentajat-hankkeen esittelyyn. Hanke tähtää taiteilijoiden, kulttuuritoimijoiden ja elinkeinoelämän yhteistyön edistämiseen Pohjois-Savossa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Ansiokkaina esittelijöinä rennon avoimessa keskustelutilaisuudessa toimivat esittävän taiteen ammattilaiset, Taiken asiantuntijat Tiia-Mari Mäkinen ja Virpi Rautsiala.

    Varsinainen tapahtuma alkoi lauantaina yhteisellä lounaalla ja kokoontumisella Keltaisessa talossa, jossa tapahtumaa isännöivä Pohjois-Karjalan kansanteatteri Pokka pitää majaansa. Tapahtuman avasi Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovila, joka etäyhteyden välityksellä kertoi kulttuurialaan kohdistuvista rajuista leikkaussuunnitelmista sekä työehtojen ja sosiaaliturvan heikennyksistä. Leikkaukset koskettavat eniten pienipalkkaisia kulttuurialan freelancereita, naisia ja lapsiperheitä. Huovila kertoi myös Kivi voittaa sakset -mielenilmauksesta 15.4. Helsingissä kulttuurileikkauksia vastaan. Tapahtuman osallistujat ottivat mielenilmaisuun osaa etänä ja osoittivat tukensa osallistumalla #kivivoittaasakset-valokuvatempaukseen.

    Iltapäivä jatkui keskustelulla käänteisestä kilpailutuksesta. Paikalle olivat tulleet kulttuurisihteeri Sari Suvanto Joensuun kaupungista ja kuvataiteilija Miia Rosenius. Suvanto edusti tilaajatahoa ja Rosenius taidepalvelun tarjoajaa. Keskustelu oli vilkasta, käänteisen kilpailutuksen etuja tuotiin esille, mutta kritiikkiä esitettiin myös paikallisella tasolla tapahtuvia kulttuurin rahoitusleikkauksia kohtaan.

    Paikallista osaamista tarjosi seuraavaan keskusteluun Sanna Kärkkäinen, joka esitteli Pohjois-Karjalan kansanteatterin ja Tanssiva susiraja -yhdistyksen yhteisen Taidelabra-konseptin. Taidelabra on monitaiteellinen toiminta-alusta, jonka keskeinen idea on osaamisen jakaminen taiteilijoilta taiteilijoille. Kevään 2024 lukujärjestys pursusi taiteen ammattilaisille suunnattua toimintaa sekä kaikille avoimia tapahtumia taiteen äärellä. Kärkkäisen innostava ja energinen esitys sai yleisöltä raikuvat aplodit ja Taidelabran ideaa pidettiin yksimielisesti upeana.

    Monipuolisen päivän päätteeksi teatteri-ilmaisun ohjaaja ja pelitutkija Joonas Palsio järjesti osallistujille taiteellisen työpajan pelisuunnittelustrategioista. Teorian ja soveltavien tehtävien kautta tutustuimme pelien maailmaan ja immersiivisen ja osallistavan teatterin pelillisyyteen. Osallistujat saivat suunnitella toisilleen pelin ja toimia pelin hahmoina. Tarjolla oli heittäytymistä ja suorastaan hämmentävän luovaa pelisuunnittelua.

    Sunnuntaiaamu alkoi yhteisellä reippailulla paikallisen vakikävelijä Hannun opastamalla kävelyretkellä Joensuun keskusta-alueella. Reitti kulki Kanavatyttöpatsaalta matalan kynnyksen kohtaamispaikkojen kautta Keltaiselle talolle.

    Talolla luvassa oli paneeli- ja yleisökeskustelu osuuskuntatoiminnasta. Keskustelijoina olivat osuuskuntatoimija Merja Pennanen Teatteri ILMI Ö:stä, johtamisen professori ja osuustoimintaintoilija Anu Puusa Itä-Suomen yliopistosta sekä osuuskuntatoimija Maria Korkatti järjestävästä Pohjois-Karjalan kansanteatterista. Kolmikon rautainen osuuskuntaosaaminen teki vaikutuksen yleisöön ja yllytti rönsyilevään ja innostuneeseen keskusteluun osuuskuntien eduista ja haitoista sekä yritysmuodon sudenkuopista.

    Lounaan jälkeen oli vielä taiteellisen työpajan vuoro. Teatteri-ilmaisun ohjaaja Anthoni Levonsaari johdatti yleisön matkalle ammatillisten unelmien maahan. Levonsaaren lempeä, liikkeeseen ja pysähtymiseen pohjautuva työpaja toimi rentouttavana ja inspiroivana päätöksenä hienolle viikonlopulle.

    Keltaisen talon lämpimässä tunnelmassa, keväisen kauniissa Joensuussa järjestettiin hieno soveltavan taiteen tekijätapaaminen. Runsas kattaus monipuolista ja monitaiteellista ohjelmaa sisälsi herkullisia viipaleita taiteellisen työn todellisuudesta, sen luonteesta, monista muodoista sekä tulevaisuudesta. Lämpimät kiitokset järjestäjille ja osallistujille, Keltaiselle talolle ja huikean hurmaavalle, allekirjoittaneen entiselle, rakkaalle kotikaupungille Joensuulle. Iloisiin jälleennäkemisiin!

    Marko Pohjanrinne, teatteri-ilmaisun ohjaaja, Filosofian maisteri, Suomen harrastajateatteriliiton kouluttaja sekä kempeleläisen Nuu-teatterin johtaja

    Avainsanat:


  • Viipaleita TIO-Työstä ja Muusta

    Viipaleita TIO-työstä ja muusta! – Soveltavan taiteen tekijätapaaminen. Teatterialan ammattilaiset TAM ry

    Hyvät teatteri-ilmaisun ohjaajat ja teatteriopettajat,

    TAM:n teatteri-ilmaisun ohjaajien ja teatteriopettajien TIO-kilta kokoontuu 13.-14.4.2024 Joensuuhun keskustelemaan työn todellisuudesta, tulevaisuudesta ja uusista muodoista Pohjois-Karjalan toimijoiden vieraina.

    Ilmoittautumiset tänne viimeistään 9.4. (ilmoittautuisaikaa jatkettu) https://forms.gle/nckiAFg4XwywfwKg9. Jos myöhästyt ilmoittautumisesta, voit olla myös yhteydessä meihin.

    Ilmoittauduttuasi saat vahvistusviestin ja maksutiedot. Saat lisätietoja vielä lähempänä tapahtuma-ajankohtaa.

    Teatterialan ammattilaiset TAM ry:n jäsenhinta on 40 euroa. Muille osallistumishinta on 60 euroa. Hinta sisältää lounaat ja välipalat. Muista ilmoittautua ajoissa, jotta saamme tiedot ruokailujen järjestämiseksi. Tiesithän, että osallistumismaksun voi vähentää koulutuskuluna verotuksessa.

    Lounaat, kahvit, teet ja välipalat sisältyvät osallistumismaksuun. Omakustanteisia aterioita varten teemme yhteiset pöytävaraukset ja pyrimme saamaan hyvät ryhmäalennukset 🙂 

    LAUANTAI 13.4.
    12.00-13.00 Kokoontuminen ja yhteinen lounas Al Saharassa
    13.00-13.30 Tilaisuuden avaus Keltaisessa talossa
    13.30-14.30 Teme: Ajankohtaista edunvalvonnasta. Puhujana Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovila. Keskustelua.
    14.30-14.45 Kahvitauko
    14.45-16.00 Dialogi ja yhteistä keskustelua käänteisestä kilpailutuksesta. Dialogissa tilaajatahon edustaja Sari Suvanto (kulttuurisihteeri, Joensuun kaupunki) ja taidepalvelun tarjoaja Miia Rosenius (kuvataiteilija, taidekasvattaja). Mikä käänteinen kilpailutus on? Miten se toimii taide- ja kulttuurihyvinvointipalveluissa? Millainen on laadukas tarjous, entä tarjouspyyntö?
    16.00-16.30 Välipalatauko
    16.30-17.00 Taidelabra. Sanna Kärkkäinen esittelee Pohjois-Karjalan kansanteatterin ja Tanssiva Susirajan monitaiteellista toiminta-alustaa, jonka keskeisenä ideana on jakaa osaamista taiteilijoilta taiteilijoille.
    17.00-17.15 Tauko
    17.15-18.30, Taiteellinen työpaja: Pelisuunnittelustrategiat tueksi teatteriyleisön osallistamiseen (Joonas Palsio) . Tarkempi kuvaus alla.
    18.30-19.00 Siirtyminen ravintolaan
    19.00-20.00 Illallinen omakustanteisesti
    20.00-23.00 Vapaamuotoinen illanvietto Keltaisessa talossa


    SUNNUNTAI 14.4.
    8.30-10.00 Aamiainen omakustanteisesti Sokos Hotel Vaakunassa.
    10.00-10.30 Opastettu kävely Kanavatyttöpatsaalta (Kanavatyttö, Siltakatu, 80100, Joensuu) Keltaiselle talolle.
    10.30-12.00 Paneeli- ja yleisökeskustelu osuuskuntatoiminnasta. Osuuskunnat taiteen tekemisen yhteisöinä ja kapinallisina työn järjestämisen rakenteina. Keskustelijoina mm. osuuskuntatoimija Merja Pennanen (Teatteri ILMI Ö), johtamisen professori, osuustoimintaintoilija Anu Puusa (Itä-Suomen yliopisto) sekä osuuskuntatoimija Maria Korkatti (Pohjois-Karjalan kansanteatteri).
    12.00-13.00 Lounas Keltaisella talolla
    13.00-14.15 Taiteellinen työpaja: Matka ammatillisten unelmien maahan. Oppaana toimii tanssiin ja somaattisiin menetelmiin erikoistunut TIO Anthoni Levonsaari. Tarkempi kuvaus alla.
    14.15-14.45 Loppusanat
    . Keskustelu seuraavasta tapaamisesta.
    14.45-15.30 vapaata oleskelua siivoamisen ohessa

    Ohjelma tarkentuu.

    KÄYTÄNNÖN TIETOJA

    Tapahtuma löytyy Facebookista:
    https://www.facebook.com/events/944207080699042/

    Tapahtumapaikka:
    Keltainen talo, Sairaalakatu 8, 80100 JOENSUU.

    Joensuuhun pääsee julkisella liikenteellä. Suorien reittiyhteyksien lisäksi kannattaa tarkistaa yhteydet Kuopion kautta (Kuopio-Joensuu -linja-autot löydät matkahuolto.fi). Kimppakyyti Joensuu -Facebook-ryhmä on yksi Suomen isoimmista kimppakyytiryhmistä!

    Matkakulujen korvaaminen
    TAM tarjoaa tarpeen mukaan tukea jäsentensä matkustuskuluihin. Kiltatapaamisiin liittyvät matkakulut maksaa ensisijaisesti työnantaja. Mikäli työnantaja ei korvaa matkoja kiltatapaamiseen tai työnantajaa ei ole, TAM korvaa matkustuskulut halvimman matkustustavan mukaan. 

    Kiltatapaamiseen osallistuvalle TAM:n jäsenelle korvataan matkat Suomen rajojen sisäpuolella edullisimman julkisen kulkuneuvon mukaan. Mikäli julkista liikennettä ei ole käytössä tai henkilö muista syistä, esim. liikuntarajoitteisuuden vuoksi, on estynyt käyttämästä julkista liikennettä, matkasta voidaan maksaa kilometrikorvaus (0,25€/km). TAM ei maksa päivärahoja kiltatapaamisiin liittyen.

    Korvaukset saa lähettämällä täytetty TEMEn kululasku-lomake ja kuitit Anne Saveljeffille (savel@teme.fi) kuukauden kuluessa tapahtumasta eli 17. toukokuuta 2024 mennessä. Lisää sähköpostin vastaanottajiksi myös kiltavastaavat Esko Tynkkynen (esko.tynkkynen@gmail.com) ja Roosa Halme (roosa_halme@hotmail.com). Valokuvat ostetuista matkalipuista ja kuiteista riittävät tositteiksi. Jos TAM:n jäsenen matkustuskulut kiltatapaamiseen ylittävät 200 euroa, korvaushakemus käsitellään harkinnanvaraisena, ja jäsenen tulee olla etukäteen yhteydessä kiltavastaaviin.

    Majoittuminen

    Tapahtumassa on omatoiminen ja -kustanteinen majoitus. Ehdotuksia majoituspaikoista alla.

    • Lietsu (boutique hotel), Rantakatu 26
    • ISLO – Itä-Suomen liikuntaopiston hostelli, Kalevankatu 5B
    • Green Star Hotel (budjettihotelli), Torikatu 16
    • Scandic, Kirkkokatu 20
    • Sokos Hotel Kimmel, Itäranta 1, rautatieaseman vieressä
    • Sokos Hotel Vaakuna, Torikatu 20

    Fyysinen saavutettavuus
    Keltaisen talon pääsisäänkäynnille on ulkoportaat. Portaaton, mutta ei kynnyksetön tai oveton sisäänkäynti on järjestettävissä pyydettäessä. Sisätiloissa sali ja wc ovat sisäänkäyntikerroksessa. Alakertaa käytetään mahdollisesti jakauduttaessa työpajoihin, ja sinne johtaa portaat. Hissiä ei ole. Tarkempaa tietoa ja kuvia tilasta löytyy täältä: https://osuuskuntapokka.fi/keltainentalo/ ja voit kysyä lisää Maria Korkatilta (maria@osuuskuntapokka.fi, 044 292 0272)

    Henkinen saavutettavuus
    Tapahtumassa noudatetaan Keltaisen talon turvallisemman tilan periaatteita, joihin mekin sitoudumme. Jos kohtaat häirintää tai epäasiallista kohtelua, ilmoita siitä Pohjois-Karjalan kansanteatterin häirintäyhdyshenkilölle: Sanna Kärkkäinen (puh. 0400 768 723). Keltaisen talon turvallisemman tilan periaatteet ovat nähtävillä tilassa.

    PERJANTAIN MENOVINKKEJÄ JOENSUUSSA

    Oletko Joensuussa jo perjantaina 12.4.? Nämä keskusta-alueella järjestettävät tapahtumat voisivat kiinnostaa sinua. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

    Väitöstilaisuus Taiteilijoiden ammatillinen toimijuus ja työote ikääntyneiden hoivayhteisöissä
    – pe 12.4. klo 13 Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella (Yliopistokatu 4, Agora-talo, sali AT100) ja livestriimi netissä.

    YTL Teija Nuutisen sosiaalipedagogiikan alaan kuuluva väitöskirja  tarkastetaan yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa. Väitöstilaisuuteen voi vapaasti mennä paikan päälle tai tilaisuutta voi seurata netistä. Taustatietoa, väitöskirjan verkkoversio ja striimilinkki löytyvät yliopiston sivuilta: https://www.uef.fi/fi/artikkeli/ytl-teija-nuutinen-vaitos-1242024-taiteilijat-edistavat-pitkaaikaishoidossa-olevien-iakkaiden

    Ahjon Kulttuuriklubi
    – pe 12.4. klo 18 – 20 Taidekeskus Ahjossa (Kirkkokatu 23)

    Kulttuuriklubilla vierailee Taiteen edistämiskeskuksen Sillanrakentajat-hanke. Kulttuurin tekijöille ja kulttuurista kiinnostuneille suunnatussa tapahtumassa kuullaan hankkeen ja Taiken ajankohtaisia kuulumisia ja ennen kaikkea keskustellaan. Kahvitarjoilu. Tapahtumaa tukee Suomen Kulttuurirahasto.

    Samalla voi tutustua Joensuun Taiteilijaseuran ylläpitämän Taidekeskus Ahjon näyttelyihin ja Suomen vanhimpaan taidelainaamoon. Esillä on mm. esitys- ja mediataiteilija, teatteri-ilmaisun ohjaaja Mika Kiviniemen äänitaideteos.

    https://www.taike.fi/fi/projektit/sillanrakentajat
    https://joensuuntaiteilijaseura.fi/

    KYSYTTÄVÄÄ?
    Haluatko kysyä jotain ennen ilmoittautumista tai joudutko perumaan osallistumisesi? Ota yhteyttä Maria Korkattiin, 044 2920 272 tai Juuso-Matias Maijaseen, 040 717 2486, juuso-matias@ihmisteatteri.com.


    Nähdään siis pikapuoliin Joensuussa! Kerro tänne tulostasi: https://forms.gle/nckiAFg4XwywfwKg9

    Terveisin,  
    Susanna Metsälä ja Juuso-Matias Maijanen, TIO-killan vetäjät  
    Maria Korkatti, Kansanteatteri Pokka
    Joonas Palsio, TIO-killan aktiivijäsen mukana järjestelyissä


    TYÖPAJAKUVAUKSET

    Pelisuunnittelustrategiat tueksi teatteriyleisön osallistamiseen (Joonas Palsio)

    Taiteenlajíen joukossa vuorovaikutukseen ja osallisuuteen nojaavat eniten teatteri ja pelit. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa käytännössä? Entä missä määrin immersiivinen tai osallistava teatteri on pelillistä? Työpajassa sukelletaan teorian ja soveltavien tehtävien kautta siihen, mitä pelit ja pelillisyys oikeastaan ovat, miten niitä suunnitellaan, ja kuinka näitä paremmin ymmärtämällä voi välttää sudenkuoppia ja tehdä kiinnostavaa teatteritaidetta. Työpajan ohjaa teatteri-ilmaisun ohjaaja & pelitutkija Joonas Palsio.

    Matka ammatillisten unelmien maahan (Anthoni Levonsaari)

    Millaisia ammatillisia unelmia minulla on? Mikä kutsuu minua juuri nyt ohjaajana tai opettajana? Sunnuntai-iltapäivän työpajassa matkaamme yhdessä ammatillisten unelmien maahan. Luvassa on kevyt liikkeellinen tutkimusmatka, jossa on tilaa myös oman kokemuksen sanoittamiselle, pohdiskelulle ja jakamiselle. Työpaja ei vaadi erityisvalmisteluita, jos kohta seuraavat varusteet voivat mukavoittaa matkantekoa:

    – vaatteet, joissa on mukava liikkua
    – juomapullo
    – ja tietenkin villasukat! 

    Oppaana toimii tanssiin ja somaattisiin menetelmiin erikoistunut TIO Anthoni Levonsaari.

    Opastettu Kävely (Hannu)

    Matalan kynnyksen kohtaamispaikkojen tärkeyttä korostava kierros ydinkeskustassa. Näkökulmahenkilönä ja oppaana Joensuun keskustan vakikävelijä Hannu. Kävelymatkan pituus n. 1,5 km. Lähtö Kanavatyttö-patsaalta klo 10, päätepiste Keltainen talo.

    Avainsanat:


  • TIO-KILTA: VISIOITA TEATTERI-ILMAISUN OHJAUKSEN TULEVAISUUDESTA

    Visioita teatteri-ilmaisun ohjauksen tulevaisuudesta. Teatterialan ammattilaiset TAM ry.

    Hyvä Teatteri-ilmaisun ohjaaja,

    TAM:n teatteri-ilmaisun ohjaajien ja opettajien TIO-kilta kokoontuu 30.9. klo 12-17 Turun Taideakatemian yhteiseen tilaan (os. Linnankatu 54, Turku) keskustelemaan työn todellisuudesta, tulevaisuudesta ja uusista muodoista. Keskustellaan ja päivitetään TIO-työn nykytilannetta Turun Taideakatemian vieraina.

    Ilmoittautumiset tänne viimeistään 15.9. https://forms.gle/1phAHqShFGBXqpCa6

    Ilmoittauduttuasi saat vahvistusviestin ja maksutiedot. Saat lisätietoja vielä lähempänä tapahtuma-ajankohtaa.

    Osallistumismaksu on TAM:n jäsenille 10 euroa ja ei-jäsenille 20 euroa (sis. ruokailut). Muista ilmoittautua ajoissa, jotta saamme tiedot ravintoloille.

    Ohjelma

    12.00 Lounasruokailu
    13.00 TIO-koulutus tulevaisuuden rakentajana + keskustelua (Eero Linjama ja Mervi Rankila-Källström)
    14.30 Väliaika-esitys (taidepläjäys)
    15.30 Keskustelu: TIO-killan seuraavat askeleet? (Susanna Metsälä ja Juuso-Matias Maijanen)
    17.00 Päivällinen

    Ohjelma tarkentuu.

    Tervetuloa mukaan!

    Terveisin  
    Susanna Metsälä ja Juuso-Matias Maijanen  
    TIO-killan vetäjät  

    Avainsanat:


  • TIO-kilta: Visioita teatteri-ilmaisun ohjauksen tulevaisuudesta

    Visioita teatteri-ilmaisun ohjauksen tulevaisuudesta. Teatterialan ammattilaiset TAM ry.

    Hyvä Teatteri-ilmaisun ohjaaja,

    TAM:n teatteri-ilmaisun ohjaajien ja opettajien TIO-kilta kokoontuu 22.4. klo 12-17 Turun Taideakatemian yhteiseen tilaan (os. Linnankatu 54, Turku) keskustelemaan työn todellisuudesta, tulevaisuudesta ja uusista muodoista. Keskustellaan ja päivitetään TIO-työn nykytilannetta Turun Taideakatemian vieraina.

    Ilmoittautumiset tänne viimeistään 17.4. https://forms.gle/1phAHqShFGBXqpCa6

    Ilmoittauduttuasi saat vahvistusviestin ja maksutiedot. Saat lisätietoja vielä lähempänä tapahtuma-ajankohtaa.

    Osallistumismaksu on TAM:n jäsenille 10 euroa ja ei-jäsenille 20 euroa (sis. ruokailut). Muista ilmoittautua ajoissa, jotta saamme tiedot ravintoloille.

    Ohjelma

    12.00 Lounasruokailu
    13.00 TIO-koulutus tulevaisuuden rakentajana + keskustelua (Eero Linjama ja Mervi Rankila-Källström)
    14.30 Turun AMK:n opiskelijoiden kuunnelmaesitys
    15.30 Keskustelu: TIO-killan seuraavat askeleet? (Susanna Metsälä ja Juuso-Matias Maijanen)
    17.00 Päivällinen

    Ohjelma tarkentuu.

    Tervetuloa mukaan!

    Terveisin  
    Susanna Metsälä ja Juuso-Matias Maijanen  
    TIO-killan vetäjät  

    Avainsanat: