Tässä postauksessa kerromme työtavasta, joka helpottaa fondien verkottamisessa. Jos lavastuksessa halutaan käyttää kankaalle maalattuja aukotettuja fondeja tai maalattuja kankaita, joiden reunat ovat leikattu kuvan ääriviivan mukaan, (esim. kuva talosta jonka ikkunoiden aukoista näkyy taustalla oleva tila tai esiintyjä läpi, tai vaikkapa katteita joissa on puiden lehvästöä) on ollut tapana liimata verkko kankaan takapuolelle pitämään aukot oikean muotoisena kun kangas roikkuu. 

Kuvassa vasara ja lattiaan naulattu verkko
Ruudutettuja vanerilistoja
Verkko pingotettuna vanerilistojen uriin
Fondin liimaus verkkoon

Aiemmin naulasimme jokaisen ruudun omalla naulalla pingoittaessamme verkon tasaisesti nurin päin lattialla olevan maalauksen taakse. Tämän jälkeen liimasimme kuumaliimalla kanttinauhasoiroja aukon reunoihin. Työtapa oli erittän työläs ja hidas.

Kehitys kehittyy ja nyt olemme keksineet käyttää cnc konetta hyväksemme fondin verkottamisessa. Olemme ajaneet vanerilistoihin ruutuja joiden koko vastaa verkon ruutua. Asetamme maalauksen lattialle nurinpäin ja listat ruuvataan lattiaan fondin lopullisen koon mukaisesti. Levitämme verkon maalauksen päälle ja pingotamme verkon listojen uriin. Näin säästymme isolta naulaustyöltä. Listat voi toki tehdä myös ilman cnc konetta. Se on vähän työläämpää, mutta jos vastaavia töitä tulee eteen jatkossakin, on listat valmiina odottamassa seuraavaa työtä varten. On kuitenkin otettava huomioon että ruudun koon pitää olla juuri sopiva verkon kireyteen nähden. Eri verkon valmistajilla ruudun koko vaihtelee.

Kuvat: Peeter Looit

Kun verkko on pingotettu sopivaan kireyteen, levitämme liiman kuvan takapuolelle ja painelemme hallaharson liiman päälle niin, että verkko jää liiman kuivuttua maalauksen takapuolelle hallaharson ja kuvan väliin. Näin kangas roikkuu suorana, vaikka siihen on leikattu aukkoja. Liiman valinta riippuu kankaan paksuudesta ja siitä halutaanko fondia läpivalaista. Liima ei saa tulla kankaan etupuolelta läpi. Jos fondi halutaan läpivalaista on liiman oltava kirkasta myös kuivuttuaan. On myös tärkeää että liima säilyy joustavana kuivuttuaan. Jos kangasta pitää rullata tai viikata, työ ei saa jäädä liian kovaksi etteivät rypyt näy roikkuessa. Olemme käyttäneet liimaukseen mattoliimaa tai läpi valaistaviin fondeihin serivärin T522 transparenttia lavastajan pohjamaalia tai Roscon flex bondia.

Valmis fondi näyttämöllä
Valmis fondi näyttämöllä
Valmis fondi näyttämöllä

Kuvat: Peeter Looit

Tämä työtapa on nopeuttanut fondien verkotustyötä erittäin paljon. Siksi haluamme jakaa tämän työtavan muille lavastamoiden ammattilaisille.

Kirjoittajat: Selene ja Mira

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *